Wouter Smet

On web startups, technology, music and growth

Wauter’s Age Of Kings handleiding [Dutch, oldie]

[NOTE: saved this one from an old web site because somebody challenged me to play it again, and I thought, what the hell, might as well put it on here for posteriority. It’s in Dutch though.]

Ziehier mijn enige echte Age Of Kings handleiding. Age Of Kings is het coolste strategiespel ooit, en een demo kan je hier downloaden om dan tegen de computer, of tegen vrienden te spelen. Maak van je vrienden je vijanden, en verpletter hen vervolgens met duivels genoegen! En om een beetje rap door te hebben hoe je kan spelen zonder constant door de computer verpletterd te worden: afdrukken maar deze pagina, spelletje opstarten en uittesten!

holygrail

Een typisch spelletje Age Of Kings heeft ongeveer deze 3 fases zeg maar:
opbouw: ASAP sterke economie op gang krijgen
midden  leger beginnen maken en eerste “contacten” met da enemy
einde, de beslissende strijd, tot 1 der partijen roemloos ten onder gaat.
Als je veel gebruik maakt van de  hot keys (zoals voor Idle Villager en militaire units en zo) duurt elke fase normaal nen minuut of 15. Enjoy! Btw, de “normale” instellingen voor een spelletje zijn: Random Map Arabia, en geen map revealed.

Opbouw
Dit is de belangrijkste fase, en er is maar één regel om hem goed te doen:

Hou ten allen tijde je Town Center (TC) en villagers aan het werk

Dat is em dus, je kan in deze fase de militaire kant van het spel nagenoeg volledig negeren. Dit is dus niet zo’n ambiance-fase maar geen nood ze duurt niet lang als je de bovenstaande regel volgt. Om dat doel te bereiken moet je de volgende zaken allemaal nauwgezet doen, geen uitzondering:

 • De eerste 5 seconden van het spel: maak meteen met je TC 4 villagers. Selecteer wat villagers die er al staan en bouw een huis. Ga dan met z’n allen op zoek naar schapen, breng ze naar je TC en begin ze te slachten. Selecteer je TC en klik met rechts op een schaap zodat nieuwe villagers er meteen naartoe gaan en meedoen. Het gathering point op een schaap zetten dus. Gathering points zijn cruciaal!
 • Selecteer je Scout, geef hem met Ctrl+1 het getalletje 1, en zet met Ctrl+rechtsklik een hoop waypoints in spiralen altijd maar verder van je TC weg. De laatste klik zet je zonder Ctrl erbij, en weg is je scout, op verkenning. Blijf hem in kringetjes doen lopen tot je alle 8 schapen en de 2 beren hebt gevonden. Daarna zet je maar wat waypoints heel de map rond of zo, om de vijand te localiseren.
 • Ok, je scout is op weg, je eerste villagers zijn bezig met de schapen, al wat nu te doen staat is ergens vanvoor in de 20 villagers maken en ze nuttig aan het werk zetten:bakken eten verzamelen (schapen, bessen, 2 beren en pas daarna boerderijen), nuttige zaken bouwen (huizen, molen naast bessen en eventueel een 2e naast herten, lumber camp naast een bos) en hout verzamelen. Alle andere gebouwen en grondstoffen zijn niet nodig. Als je eventjes te laat bent met een huis en dus geen villagers kan bouwen, onderzoek loom in de TC en bouw intussen een huis met 2 villagers. Stamp om de 10 seconden op de idle villager knop. Stel de hot-key hiervoor dan ook in op iets makkelijk, spatie of enter of zo. Zet het gathering point van de TC steeds op de grondstof die je meest nodig hebt (op een bos of op bessen of zo), zodat nieuwe villagers daar onmiddellijk gaan werken.

house

 • Een beer jagen doe je als volgt: schiet er eerst 2 keer op met een villager, en loop terug naar het TC. De beer zal je achtervolgen tot bij het TC. Dan kan je met 5 villagers die daar klaarstaan op de beer beginnen schieten. Niet vergeten met die 5 eerst food te droppen waar ze mee bezig waren of je bent het kwijt!
 • Doe vaak villagers van werk veranderen als je teveel van het één en te weinig van het ander hebt. Je zal merken dat je van alles behalve food rap teveel hebt, dus na een tijdje mag je wat houthakkers een boerderij doen maken.
 • Als je zo ergens vooraan in de 20 villagers hebt, en genoeg voedsel: tijd om naar Feudal Age te gaan. Tijdens en na de Feudal-overgang: bouw barracks, een minecampnaast goud en eventueel één naast steen, bouw een 2e lumbercamp naast een nieuw bos, zet 2 of 3 villagers (niet meer) aan elke mijn. Eens in Feudal, begin terug als gek villagers te maken met je TC, bouw een archery range en blacksmith, zet massa’s villagers aan het werk op boerderijen. Bouw muren en eventueel al wat eerste boogschutters, doe eventueel de upgrade voor je houthakkers maar verder niks.Nogmaals: verzet de waypoint van je TC naargelang de grondstof die je nodig hebt!!! En hou het TC constant aan het werk!!!
 • That’s it, je hebt nu een leuke economie op gang, tijd om te beginnen met the fun part: de vijand lastigvallen!

Midden
Het idee hier is de vijand lastig te beginnen vallen in zijn dorp. Bijvoorbeeld door met een stel boogschutters en knights zijn villagers af te gaan slachten. To do list:

 • Blijf als gek focussen op FOOD, FOOD en nog eens FOOD, en drijf ook deGOUDproductie op (2e goudmijn in de buurt? minecamp en TC gathering point daarnaartoe!), want boogschutters en knights kosten veel goud. Verzet hoedanook constant het gathering point van je TC naargelang de grondstoffen die je nodig hebt. En blijf uiteraard villagers maken met dat TC, tenzij je een update moet doen.
 • Ommuur je dorp op het gemak volledig, dan zit je wat veiliger. Moesten er toch al vroeg vijanden komen, geen paniek: lok ze naar je TC, rinkel de dorpsbel en schiet ze neer vanuit je TC.
 • Blijf je economie opdrijven: doe economische updates, maak nieuwe villagers (je ziet, dit kost allemaal veel voedsel). Blijven rammen op de idle villager knop.
 • Je kan normaal al gauw naar Castle Age. Terwijl en vlak nadat je dit doet: bouw stallen, boogschutters, zorg dat je een vijand goed weet zitten (scouten!), stuur wat villagers erop uit om TCs te gaan bouwen naast goud- en steenmijnen, stuur al wat boogschutters naar een plaats in de buurt van het vijandelijk dorp.

arrowmurder

 • Eens in Castle Age, zorg dat je een legertje met wat ridders en zo naar het vijandelijk dorp stuurt. Vergeet niet dat je voor stallen en archery ranges ook gathering points kunt instellen!
 • Selecteer je blacksmith en doe upgrades zodat je units sterker worden.
 • Bouw een university en doe die update met dat kanonnetje daar, dan schieten je boogschutters veel accurater.
 • Een vijandelijk dorp aanvallen doe je zo: zet boogschutters op ‘stand ground’ en ridders op ‘defensive’ en geef iedereen nummertjes voor makkelijke controle. Blijf in groep, althans aan het begin van een aanval. Maak alle villagers af die je tegenkomt (zoek zijn mine- en lumber camps!) en blijf uit de buurt van het TC want dat kan venijnig schieten. Gebouwen aanvallen is niet zo belangrijk, villagers zijn prioriteit! Vergeet niet nieuwe units te maken intussen en je economie op gang te houden.
 • Een dorp finishen doe je zo: bouw er een Siege Workshop naast, zet het gathering point op het vijandelijk TC en maak wat battering rams aan. En verder vooral dat dorp volbouwen met eigen gebouwen 🙂
 • Bouw gewoon in het algemeen zoveel TCs en militaire gebouwen als je kunt en waar je maar kunt, liefst naast mijnen. Veel TCs met elk hun eigen villager productie zorgen voor een schandalig goed lopende economie. Als je niet weet wat doen, misschien eens een monastery of market bouwen? Kan maar van pas komen! Die market mocht je eventueel ook al wat rapper zetten, wat hout verkopen om rapper naar Castle Age te kunnen gaan is altijd handig.

Einde
Ga alles en iedereen verpletteren, blijf focussen op je economie (boerderijen herbouwen! TCs naast goudmijnen zetten, gathering point zetten en villagers aanmaken maar!). Als je fan bent van je special unit, ga voor veel steen en strooi kastelen bij je TCs. Als je zin hebt, ga ergens eens naar Imperial Age, dan kan je je ridders en battering rams opbouwen. Op dit punt mag je ook al eens zachtjes op elke economische- en blacksmith-update beginnen klikken die je tegenkomt.

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*